Hitta rätt make up för dig

Make up är personligt och ett sätt för dig att uttrycka dig. En del vill täcka mörka ringar under ögonen, andra vill synas i mängden. Vissa gör endast en bassminkning med endast det nödvändigaste medan andra gärna kliver upp en timme tidigare för att få till den perfekta sotiga blicken. Men det handlar inte bara om uttryck och preferenser, din egen hud och dina färger avgöra också vad som är rätt färg för dig!

Pris

För många är priset nästan det viktigaste. Att köpa en fylld sminkväska kan kosta en förmögenhet likaväl som bara några hundralappar. Billigt make up behöver inte vara av sämsta kvalitén, en avgörande del av priset är varifrån du handlar. Olika företag har olika avtal och prissättningar och online kan priserna pressas mycket mer än i din lokala skönhetsbutik. Det du tappar online är den personliga servicen. Vet du redan vad du är ute efter är dock service oviktig i sammanhanget.

Hudtyp

Alla produkter hamnar på huden och främst i ansiktet. Ditt ansikte kan vara en annan hudtyp är resten av kroppen och vara mer eller mindre känslig för vissa ämnen och produkter. Du borde alltid köpa produkter som är anpassade efter din hudtyp, annars kan du få problem med rodnad, torr hud eller acne. Är du osäker på vilken hudtyp du har? Nedan listar vi de vanligaste hudtyperna och vad som kännetecknar dem:

Normal hud: en jämn och slät hudton. Saknar tydliga porer och kan ibland vara glansig i T-zonen (pannan, över nästan och hakan)

Känslig hud: huden känns stram och torr samt att den reagerar kraftigt på yttre faktorer såsom värme och kyla. Huden rodnar lätt och framstår som tunn och ofta blek

Torr hud: huden blir stram när du utsätter den för vatten. Den är matt och flagnar.

Fet hud: hela ansiktet ser glansigt ut men speciellt i T-zonen. Den drabbas ofta av acne och har tydliga pormaskar.