Hälsa under vintern

Ibland är det svårt att hålla hälsan och humöret på topp under vintermånaderna. Därför erbjuder vi några bra tips som kan hjälpa dig att ta dig genom säsongen. 

Att vara ute och röra på sig säger man alltid är bra, oavsett tid på året. Ofta brukar man rekommendera en snabb promenad innan jobbet för att få igång kroppen och bli piggare inför arbetsdagen. Under vintern kan det dock löna sig mer att ta promenaden under lunchen. Visst är det bra att röra på sig på morgonen men ännu bättre under lunchen. Då får du nämligen en god dos av solljus mitt på dagen, något som man får för lite av under vintermånaderna tack vare att det är mörkt när man går till jobbet och går hem.

För att hålla igång blodcirkulationen, få en daglig dos av D-vitamin som vi kan få brist på under de mörka månaderna. Man bör också införskaffa bra hälsokost för att sova bättre, vilket den gör med rätt näring. Kroppen har svårt att få i sig alla viktiga mineraler och vitaminer och under vintern kan mörker ställa om kroppen totalt. Så köp in några viktiga hjälpmedel och gör det till en rutin att ta vitaminer direkt på morgonen.

Vintermånaderna är också tiden då de flesta drar på sig en sjukdom. Influensa och vinterkräksjukan är vanligt förekommande. Det har indirekt med kylan att göra. Eftersom vi vill ha det varm inomhus på kontor, butiker och hemma, så vädrar vi inte lika ofta och drar ned på ventilationen. Och influensavirus överlever längre i torr luft, vilket man får när man inte har full ventilering. Se till att tvätta händerna noga och ha gärna med en liten flaska desinfektionsmedel i väskan eller jackan som du kan smörja händerna med efter du har besökt offentliga toaletter eller efter en dag på stan.

Om du väl blir sjuk ska du se till att vara hemma. Är man anställd är det också en skyldighet att hålla sig hemma tills man inte smittar längre. Även om man känner sig stark i kroppen och kan jobba ska man inte stressa eller arbeta hårt under sjukdomsdagarna. Istället ska man vila och varva ned så kroppen inte behöver göra mer än att bekämpa viruset. Annars kan du dra ut på sjukdomen onödigt länge.