Gör rätt val för din hud

Vår hud är väldigt central för både hur vacker vi känner oss och hur hälsosam vi är. Huden är barriären som skyddar oss från allt skadligt vi kommer i kontakt med. Genom att hålla ett öga på huden kan vi inte bara se bättre ut utan även gynna vår hälsa.

För att kunna göra rätt val behöver man dock först veta mer om sin hud. Allmän kunskap om hur huden fungerar är alltid bra att ha, men med tanke på den variation man kan se från en person till en annan gäller det att veta mer om just sin egen hud också. När man vet sina egna förutsättningar blir det mycket enklare att göra bättre val.

Medan det finns sätt att ta reda på denna information själv är det ofta en betydligt snabbare process att gå till en riktig expert och be dem om hjälp. Då kommer man också kunna få en hel del rekommendationer när det kommer till produkter och rutiner.

Huden kommer i ett par olika typer och man kan ofta komma långt med bara grundläggande information:

  • Torr hy – hjälps av återfuktande produkter men behöver även mer fett för att må bra. Torr hy kan också lätt bli irriterad vilket betyder att man även kan behöva lugnande produkter.
  • Fet hy – behöver också återfuktande men med lättare produkter som hjälper till att balansera hudens egna fettproduktion. Fet hy är vanligare när man är yngre och många växer faktiskt ifrån den med åldern.
  • Känslig hy – vill ha milda produkter för att må bra och behöver också mer skydd mot solen. Undvik helst alla starkt parfymerade produkter och de som innehåller kraftiga kemikalier. Men det finns även helt naturliga ämnen som kan orsaka reaktioner för känslig hy.
  • Mogen hy – behöver även solskyddsfaktor men kan också hjälpas av produkter med AHA-syror då de slätar till huden. Mogen hy kommer dock ofta i kombination med den hy man hade redan innan den började se effekterna av ren ålder och behöver därför vidare skräddarsys för ett bra resultat.

Majoriteten av människor har dock blandad hy där vissa områden kan vara helt normal medan andra är fet, torr eller känslig.