Bästa du kan göra för ett långt liv

I media, tidningar och på nätet kan du läsa om tusentals knep för att leva ett längre liv. Om vi skulle sammanfatta dessa, hur skulle det se ut? Vi har en förkortad lista med de bästa knepen som har bevisad effekt på din hälsa och därmed din livslängd.

Vi har tidigare skrivit om hur du kan få ett hälsosammare liv och nämnt saker som att sluta röka och börja motionera samt tänka på kosten. Dessa saker är nästan självklara så de kommer inte att vara med på listan.

  1. Undvik direkt solsken – du behöver inte bo i en mörk låda, det hade varit ännu värre, men du ska inte vara i starka solen för mycket eftersom det ökar risken för hudcancer och kan ge skador på huden som gör att den åldras snabbare.
  2. Ett glas rött – lite rödvin har positiva effekter på kroppen och kan leda till ett längre liv, men tvärtom om det missbrukas.
  3. Golf – din golfhobby är välkommen och har goda effekter på hjärtat och konditionen.
  4. Vegetarism – att äta mindre kött eller inget alls lättar trycket på kärl och hjärta och vi alla vet att i den vanligaste sjukdomen i Sverige har att göra med hjärt- och kärlsjukdomar.
  5. Leende och glädje – ju gladare du är desto längre kommer du att leva. Ett lyckligt liv leder till ett långt liv!